analemmatische zonnewijzer, Wil Kerkhof, 2014, #2013

titel
  oogjes
over ons
klokken
schoorsteenpendule
muurklok
staande klokken
vestzakhorloge
thermometer
tools
wijzers
zonnewijzers
antide janvier
contact us
reparaties
nl
uk usa
   
   
3884
#2013 Animatie Horizontale en Analemmatische zonnewijzer voor 30-60 graden breedtegraad.
Animatie van de veranderende constructie van een Horizontale en Analemmatische zonnewijzer voor 30-60 graden noorder-breedte.

Bestel Informatie: email wkerkhof@antiqueclocks.nl

Horizontal and Analemmatic sundial adjust 1 klok op foto's voor uitvergroting
Individueel gemaakt op bestelling voor uw eigen geografische breedtegraad (latitude).

1: Horizontale & Analemmatische Zonnewijzer:

Uitsluitend op bestelling leverbare dubbele zonnewijzer voor uw breedtegraad (latitude). Het hier getoonde voorbeeld is voor 52.0° noorderbreedte. Op de animatie rechts is de relatie te zien tussen de breedtegraad en de zonnewijzer-platen. De linker video laat een 52.0° zonnewijzer zien gedurende een heel jaar door het draaien van de kalender schijf.

Horizontal and Analemmatic sundial animation

2: Instellen voor gebruik:

1. Stel de relatieve positie in uw tijdzone in met de bijgeleverde stel-schroevendraaier in het Timezone-venster. Bijvoorbeeld: Mijn coördinaten zijn 4.6° Oost en 52.0° Noord. Mijn tijdzone is CET en is GMT+1. Een tijdzone is 15° breed (24 tijdzones --> 24 x 15° = 360°).
De CET meridiaan is GMT+1 = 0° + 1 x 15° = 15°
Mijn relatieve positie in mijn tijdzone is 15° - 4.6° = 10.4° West.

Horizontal and Analemmatic sundial adjust 1

2. Stel de zomertijd in het Zomertijd venster.

Horizontal and Analemmatic sundial adjust 1

3. Draai de Datum-ring naar de huidige datum. Door het draaien van deze ring worden 2 verdere instellingen automatisch gedaan, n.l. de equatie-correctie en de verplaatsing van de analemmatische zonnewijzerplaat. De vertical gnomon correspondeert altijd met de datum in de Datum-ring. De equatie-correctie wordt automatisch verwerkt in de uiteindelijke tijdcorrectie van de zonnetijd naar de tijd in uw tijdzone

Horizontal and Analemmatic sundial

4. Stel het kompas in op de huidige magnetische deklinatie. (Als de zon schijnt en er een schaduw is dan kan de zonnewijzer ook op het Noorden worden gesteld door de zonnewijzer horizontaal te draaien totdat beide afleesschalen dezelfde tijd aangeven. De zonnewijzer moet dan wel op de juiste datum ingesteld zijn en horizontaal staan. Op deze wijze kunt u dus ook de lokale magnetische deklinatie vinden.

3: Gebruik van de zonnewijzer:

Als de zonnewijzer goed staat ingesteld, horizontaal en op het noorden gericht dan geven beide schalen dezelfde zonnetijd aan. In het venster onder XII vind u het aantal uren en minuten dat bij de zonnetijd moet worden opgeteld of afgetrokken om de tijd in uw tijdzone te berekenen. In mijn voorbeeld is de datum 24 Maart en moet ik 47 minuten optellen bij de zonnetijd. B.v. als de zonnewijzer 10:45 aangeeft dan is de tijd op mijn horloge 10:45 + 00:47 = 11:32)

Horizontal and Analemmatic sundial adjust 1

4: Afmetingen: lang = 42cm (16.5"), breed 25.5cm (10"), hoog: hangt af van de breedtegraad.

5: Constructie: De zonnewijzer heeft 5 interactieve lagen en is gemaakt van 2 and 3 mm hard Resopal, messing en roestvrij staal. Het Resopal is erg hard onbuigbaar. Er zijn 2 horizontale stelschroeven en 2 stelbare gnomons. De gnomons zijn bevestigd aan een arm, die de gnomon-draden onder spanning houden. de arm kan worden neergeklapt voor plaatsing in een meegeleverde houten kist. De wijzerplaten zijn geconstrueerd in een zelf geschreven computerprogramme en CNC gegraveerd en uitgefreesd.

Horizontal and Analemmatic sundial adjust 1

6: Gnomon afstelling: De 2 gnomons kunnen individueel worden bijgesteld. De lengte verandert door het draaien van de stelschroef in de bodemplaat. Houd er rekening mee dat een lengteverandering van de ene gnomon een verandering in de hoek van de andere gnomon veroorzaakt. Bij aflevering zijn beide gnomons juist afgesteld en hoeft hier niets veranderd te worden.

Horizontal and Analemmatic sundial adjust 1 Horizontal and Analemmatic sundial adjust 1

7: Opties: De tekst kan in uw eigen taal. Eigen tekst (b.v.: uw naam, uw woonplaats of naam van uw residentie of landgoed)

8: Meegeleverd: de zonnewijzer wordt geleverd in een houten kist (44 x 27 x 5 cm) (17.3" x 10.6" x 2"), Resopal gnomon afstel hoek, Resopal stel-schroevendraaier.

Horizontal and Analemmatic sundial adjust 1


9: Prijs: € 950,- + verzendkosten + 21% BTW (BTW alleen voor leveringen binnen de EU).

10: Levering: Neem contakt op voor levertijd en condities.

11: Bestel informatie: email wkerkhof@antiqueclocks.nl

 

 

terug3 Click an image to expand